Barron Engineering in Harderwijk ontwikkelt en produceert aluminium naven voor de motorcrosswereld. Wedstrijdrijders vervangen daar al gauw eens per jaar een omplete wielset. Een wielset met een naaf, gefreesd uit massief aluminium en geanodiseerd in de kleur van het merk in plaats van een standaard fabrieksexemplaar, is in die wereld een geliefd artikel. Eigenaar Erwin Severijns verwacht dat volgend jaar een verdere groei uit landen, zoals Spanje, Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland, waar de motorcross nog steeds aan populariteit wint. Om de
productiecapaciteit aan te kunnen zet Severijns een Doosan MX draai-/freescentrum met beladingrobot in, waarmee complete series nu onbemand geproduceerd worden.

Met hulp van zijn partner, legt Erwin Severijns zich in z’n eentje toe op de engineering en productie van aluminium naven. De productie is inmiddels opgelopen naar 6000 naven in 50 verschillende soorten op jaarbasis. “Zonder de gerobotiseerde productiecel zou dat niet haalbaar
zijn met deze kleine bezetting. De complexiteit van de naven vraagt namelijk om een uitgekiende combinatie van frees- en draaibewerkingen.” Aanvankelijk werden de naven in drie opspanningen op een draaimachine gedraaid en vervolgens in twee opspanningen op een bewerkingscentrum met een rotary table gefreesd. “Die gebruiken we nog steeds, maar daarnaast zetten we het nieuwe Doosan MX draai-/freescentrum in, die dat nu in één opspanning compleet kan draaien en frezen. Voor de productwisseling zetten we bovendien een robot in, zodat de cel gedurende langere tijd geen aandacht vraagt.” legt Erwin Severijns uit.

Draai-/freesmachine met volwaardige subspil

Om alle bewerkingen aan de naven daadwerkelijk in één opspanning uit te kunnen voeren, heeft Severijns gekozen voor een draaimachine met een freeskop op een B-as die tevens over de Y-as verplaatst kan worden. Vanwege de complexe kop- en eindbewerkingen is de machine ook uitgevoerd met een volwaardige subspil, die het werkstuk na bewerking aan de kopzijde, overneemt voor de bewerking aan de eindzijde. In totaal heeft de draai-/freesmachine 9 simultaan bestuurbare assen. “Leverancier Dormac CNC Solutions, die al eerder een draaimachine leverde, had met de Doosan Puma MX voor mij de juiste machine met de beste prijs-/prestatieverhouding”, volgens Severijns.

Nieuwste generatie Doosan MX full options

Doosan is een serieuze machinefabrikant met een zeer breed programma, zowel in het lichte als het zware segment. Erwin Severijns “Doosan heeft op technologisch niveau de afgelopen vijf jaar flinke stappen gezet. De Doosan Puma MX 2100ST is voorzien van een Fanuc 31-5AX besturing

die 5-assig simultane freesbewerkingen mogelijk maakt (combinatie B- en Y-as), een geïntegreerde Renishaw OMP40 meettaster en toolloadmonitoring. De machine heeft standaard een freesspindel van 12.000 rpm. Een sub-spindel (S) en een extra turret (T) onder. De Y-as heeft een slag van 160 mm (+/- 85 mm). Doosan heeft in de PUMA MX de nieuwste technologieën toegepast, zo is de “servodrive turret” met BMT-P gereedschaphouders de nieuwe standaard, de spindel-motoren zijn van het “build-in type” en wanneer de machine is uitgevoerd met subspindel is deze volledig gestuurd (C-as). De snelheid van deze nieuwe machine lijn is d.m.v. super-charged servomotoren met 20% versneld.

Onbemande productie

Om de productie-aantallen te halen wilde Erwin de Doosan MX ook na werktijd in kunnen zetten voor productie. “Robotintegrator Ferdar bood een kant en klare cel met een zware Hyundai handlingrobot en een product-wisseltafel. Zo’n investering verdient zich door de extra ‘over-night’ productie snel terug, terwijl de robot minstens tien jaar mee gaat. De universele grijper is geschikt voor alle diameters die het bedrijf verwerkt. Inmiddels biedt Dormac zelf ook mogelijkheden van robotautomatisering, de kennis daarvoor hebben ze in eigen huis. Met als voordeel dat de hele cel verantwoordelijkheid bij één leverancier ligt”, aldus Erwin Severijns.

Erwin Severijns wil met Barron Engineering ook verder de industriële markt op. “Met de Doosan MX kunnen we een hogere complexiteitsgraad aan, waar andere toeleveranciers zich liever niet aan wagen. De capaciteit is nog toereikend, de eerste toeleveranciers uit de regio hebben zich al gemeld.

 

tekst en beeld: Erik Steenkist
http://www.alurvs.nl/index.php?view=article&catid=27%3Abedrijfspresentaties&id=9… 12-5-2011